A kutyaház a Erjavčeva hegyi kunyhó közelében.

The dog house nearby Erjavčeva's mountain hut

A kutyaház

A kutyaház a Erjavčeva hegyi kunyhó közelében.

Amennyire emlékszem, van egy magánház Erjavčeva hegyi kunyhó alatt a Vršič-on. Valaha egy gazdasági épület volt. Valójában több volt belőlük is a kunyhó alatti füvön. Szolgáltak pásztorközösségeknek. A legközelebbi a kunyhóhoz, amely a legjobban megmaradt, később közös ágyakká alakították át. A bal oldalon lévő nagyobb részt “Svinjak”-nak nevezték, a jobb oldali kisebb részt pedig “Kurnik”-nak. Az Erjavčeva kunyhó felújítása után a kutyaház már nem szolgált a céljának és elhanyagolt állapotba került.
Szállást biztosítottak két kutyának. Egy jó tíz évvel ezelőtt állítottuk fel Igorral a két kutyakennelt a négy lábú barátaink számára a kunyhó mellett. Mi van a többi harminccal, akik évente legalább kétszer pár napot töltenek itt? Az alsó segédfalut átalakításra terveztük, hogy kutyaházként használjuk, így megmentve a tanfolyamainkat vagy az éjszakára szálló kutyáinkat. A gondnoknak nem kellene foglalkoznia azzal, hogy azokkal a kutyákkal, amelyek a látogatókkal érkeznek, és szeretnének az éjszakát eltölteni a szemük előtt.
Felhajtottuk a köpenyünket, megszereltük az épületet, elektromos hálózatot telepítettünk és rendbe tettük a környéket. Amíg… Néhány évvel ezelőtt egy nehéz havazás során egy hólapát megrongálta az épületet. Elég sok meggyőzés kellett hozzá, és egy kis időnek el kellett telnie, de még a PD Jesenice tanácsadói is beleegyeztek abba, hogy értelme lenne helyreállítani a házat vagy teljesen helyreállítani és helyet biztosítani a bundás barátoknak. A bürokrácia vette igénybe a legtöbb időt, az PD hozzájárult a pénzhez, a munka nagy részét pedig az áldozatos munkát végző tagok végezték a GRZS Lavina Mentő Bizottságának részéről. Néhány munkakör szükséges volt ahhoz, hogy a házat tető alá állítsák és a belső tereket rendbe hozzák.
A tavaszban természetesen van még némi munka, hogy rendbe tegyük a környezetet és befejezzük a belső tereket. Minden készen áll a következő kurzusra, jövő januárban.

Írta: Klemen Volontar.
Forrás: https://www.volontar.net/novica.php?pid=7