Az első kunyhót 1901-ben a Német-Ausztriai Hegymászó Egyesület Kárpátaljai szekciója építette és nyitotta meg. Az első világháborút követően átvette a
A Szlovén Hegymászó Szövetség felújította és megnagyobbította, majd 1922. július 30-án megnyitotta az Erjavčeva menedékházat.

A kunyhó a fenyőfák között helyezkedik el egy kis dombon a Vršič-hegymászók hágójának lábánál. Egy központi fűtés és egy kerámia tűzhely az étkezőben biztosítják a kellemes elszállásolást. Elektromos áram, kényelmes WC-k és zuhanyzók a fürdőszobában egész évben biztosítottak, lehetővé téve a hegymászók és csoportok kellemes tartózkodását. A kunyhó jó kiindulópontja a téli hóviszonyokról szóló információk szempontjából is. Egyedülálló látványosság, az “Ajdovska deklica” (Óriás lány vagy pogány lány) sziklafala a Prisank északi falán, ahonnan a legjobban látszik, ahol a kunyhó áll.

A megközelítésről Erjavčeva-hoz

autóval Kranjska Gorától a Vršič-hágóig (10 km), gyalogosan a közúton és a rövidebb utakon (3 óra)
autóval a Trenta völgyből (10km), gyalogosan a közúton és a rövidebb utakon (3h)
a nyári szezonban mindkét oldalról lehet buszt használni. Egy buszmegálló van 2 perc sétára a kunyhótól.

Erjavčeva koča na Vršiču

Szerencsések vagyunk, hogy 1901 óta a Vršič hágón lévő Erjavčeva kunyhó gondozói vagyunk a Triglav Nemzeti Park érintetlen természetének természeti szépségeinél. Ma a házat az ellenőrzött turizmus, a sporttevékenységek, valamint a természet és a természeti szépség szerelmeseinek szánják.

A ház látogatói élvezhetik egyedi elhelyezkedésének leírhatatlan szépségét, könnyű kényelmet az 11 különböző szobából való választás során, illetve a közös hálótermekben való tartózkodás élményét is. Különösen nagyra értékeljük, hogy a közvetlen környezetünkben lévő folyóvízgyűjtőből származó vízzel zuhanyozunk, óvatosan és takarékosan bánunk vele, és még mindig szívesen isszuk.

Idegenvezetőink többnapos kirándulásokkal készültek a leglelkesebb utazók számára. Szeretnének teljesen belemerülni, átélni a nyaralás csúcspontjait, és felejthetetlen emlékekkel hazatérni. A kalandcsomagok különböző, csak a helyiek által ismert helyszínekre irányuló kirándulásokat tartalmaznak, és nem utolsósorban számszerűen korlátozottak és ellenőrzöttek.

Konyhánkban a hagyományos és a helyi ételek összefonódnak, amelyekhez egy csipetnyi frissességet és egy modern vonalat adunk. Ugyanakkor gondosan válogatunk a vegetáriánusok és vegánok számára is. Házi pestónk és az egyedülálló “Erjavčeva koča” torta mellett a gondosan válogatott menüt a szezonális alapanyagválasztékhoz igazítjuk.
Azaz, főzünk ételt, napi rendszerességgel étkezünk, és hozzáadunk egy pohár házias bor, amelyet a kunyhó csapata is kiválasztott maguknak egy utazás során Szlovénia különböző kiváló helyi szolgáltatóinál.

Ez az életstílusunk; minden vendég megismerheti és megkóstolhatja azt. Rendkívüli kiváltság számunkra, hogy a Triglav Nemzeti Parkban élhetünk a természet ölelésében, és hogy a világ minden tájáról érkező emberekkel találkozhatunk, akik egyszer ellátogatnak hozzánk, majd mindig visszatérnek.

Társaságunkban szívesen látjuk Önt!

Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass reservation

_______
Aki után a kunyhó a nevét kapta

Fran Erjavec
A nevét a természettudós és író Fran Erjavec (1834-1887) után kapta.

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
A közelmúltbeli történelmünkről

A kunyhótól egy népszerű kirándulóhelyre

A második világháború után a Jesenice-i hegymászók vették át a kunyhót, akik felújították és 1946. szeptember 15-én megnyitották. 1949-ben Kranjska Gorából áramot kaptunk, 1951-ben pedig telefont. Leromboltuk az ódon, rossz állapotban lévő faházat és egy újabb, modernebb menedékházat helyeztünk el. 1993. augusztus 1-jén avatták fel.

Nappali és étterem Erjavčeva kunyhójában

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass