Hogyan tervezzünk biztonságos hegyi túrát?

A hegymászók száma egyre nő, részben azért, mert a túraszezon szinte egész évben tart.
Az alábbi utasításokat a Júliai-Alpokat nem jól ismerő, illetve a hegymászásban kevés vagy semmilyen tapasztalattal nem rendelkező látogatóknak ajánljuk.
A magas hegyek meghódítása jó fizikai állapotot és ügyességet igényel, és egyiket sem lehet egyik napról a másikra megszerezni. A Triglav Nemzeti Park a Júliai-Alpok szinte teljes területét lefedi Szlovénia határain belül. A magas hegyek e világát olyan körülmények uralják, amelyek (néha jelentősen) eltérnek a völgyben uralkodó körülményektől.

A hegyek tele vannak a hegyvidéki világ zord körülményeihez alkalmazkodott életformákkal is. Mivel a hegyekben az élet gyakran a létminimum határán van, a látogatóknak törekedniük kell arra, hogy a lehető legkisebb mértékben befolyásolják ezt az érzékeny környezetet.
Sok izgalmas hegyi túrát és felejthetetlen emlékeket kívánunk.

A hegyi túra kiválasztása az évszakra vonatkozóan:
Nyár – hosszú, meleg, sőt forró napok, hirtelen időjárás-változásokkal. A hirtelen hidegfrontok viharokat hoznak (szél, eső, villámlás, jelentős hőmérséklet-csökkenés). A magas hegyekben a hófoltok, amelyek leküzdéséhez a hegymászónak tudnia kell, hogy hogyan kell leküzdeni, még nyáron is megmaradnak, és a látogatók, a szél vagy az állatok által okozott kőhullás veszélye nagy.

Ősz – a nappalok rövidebbek és hidegebbek lesznek, de a zivatarveszély kisebb. Gyakoriak a hirtelen lehűlések, amelyek miatt az időjárás rövid időn belül téliesre változik. A talaj az árnyékos helyeken nedves. Könnyen megcsúszhatsz, még csúcsminőségű hegymászócsizmában is.
Téli – tömör napok. Az éjszakák hidegek. A hótakaró növeli a lavina- és csúszásveszélyt, a hó és a köd pedig rontja a látási viszonyokat és tájékozódási problémákat okoz.

Tavasz – a hegyek vastag hótakaró alatt vannak, amely napközben változik: a hó reggel fagyott és bonyolult (csúszás), délután pedig nehéz és nedves (lavinák). Az időnként előforduló nyárias hőmérséklet ellenére a hóval és köddel járó téli időjárási viszonyok nem ritkák.
Az időjárás összetettsége és változatossága miatt a Júliai-Alpok (TNP) hegymászása rendkívül szép, de egyben veszélyes is. Minden túra egyedülálló élmény, de csak akkor, ha a hegymászónak sikerül körültekintő cselekvéssel és megfelelő felszereléssel elkerülnie a veszélyeket.

Túra tervezése:
a túra hossza és nehézsége igazodjon az Ön kondíciójához, egészségi állapotához, tapasztalatához, a hegyek ismeretéhez, a rendelkezésre álló felszereléshez és az időjárás-előrejelzéshez (először a könnyebben megközelíthető túrák).
időjárás-előrejelzés a hegyekben elérhető az interneten, rádióban, TV-ben
ha nem ismeri a területet a tervezett időpontban, konzultáljon szakértővel vagy béreljen hegyi vezetőt.
indulás előtt hagyjon egy jól látható helyen egy feljegyzést, amelyen szerepel az úti cél, a visszaérkezés várható időpontja és a túrán részt vevő összes személy neve.

Felszerelés:
megfelelő lábbeli (magas hegymászócsizma éles gumitalppal)
meleg ruházat (pulóver, sapka, kesztyű, tartalék alsónemű)
szél- és esővédelem (esőálló anorák vagy széldzseki, szélálló nadrág, bivakzsák, vészhelyzeti fóliatakaró).
napvédelem (napszemüveg, kalap vagy sapka)
elsősegélycsomag (sebtapasz, géz, kötszer)
tájékozódási eszközök és a használatukhoz szükséges készség (térkép, magasságmérő, iránytű)
megfelelő étel- és italellátás
és a téli túrákhoz: jégcsákány, kramponok, lavinamentő jelzőfény, hólapát, lavinaszonda.
A könnyebb és biztonságosabb gyaloglás (összecsukható) érdekében ajánlott a botok és a jégcsákány használata, ha hó és jég várható.

Címkék:
Hasznos volt ez a cikk?
Nem tetszik 0

Bővebben

Előző: A gombászok által betartandó szabályok?
Következő: Kik a parkőrök?