Megengedett-e a pilóta nélküli légi járművek vagy drónok használata a Triglav nemzeti parkban?

A személyzet nélküli légi járművek (UAV-k) vagy drónok használata a nemzeti park területén a Triglav Nemzeti Parkról szóló törvényben (RS Hivatalos Közlönye, 52/10., 46/14-ZONC és 60/17. sz.) meghatározott védelmi rendszerrel összhangban korlátozott, amely tiltja a légi járművek repülését az aktuális helyszín vagy a repülés során észlelt akadály felett 1000 láb (304,8 m) alatt.

Az UAV-k használata előzetesen megszerzett engedély nélkül csak a védelem, a mentés és a segítségnyújtás természeti és egyéb katasztrófák esetén, az államvédelem és a rendőri feladatok végrehajtása céljából engedélyezett.

A nemzeti park igazgatóságtól kapott hozzájárulás alapján az UAV-k használata csak a következőkre engedélyezett:

  • tudományos és kutatási tevékenységek,
  • földmérés, és
  • filmek, videók és dokumentumfilmek rögzítése.

A film- és videofelvételek készítésére szolgáló UAV-k az infrastruktúra és a települések területén engedélyezettek. A természeti környezetben az UAV-k kizárólag a park és a helyi közösségek népszerűsítését szolgáló dokumentum- és promóciós filmek rögzítésére használhatók, az ilyen eszközök zajszintjére és a repülési magasságra vonatkozó korlátozások betartásával a természet szempontjából érzékeny területnek minősülő területek felett, és amennyiben az ilyen használat nincs jelentős hatással a nemzeti park élő természetének elemeire.

Az UAV-kra más, Szlovénia egész területére vonatkozó jogszabályok is vonatkoznak.

Az emberek a túlélés és gyarapodás érdekében kultúrtájat hoznak létre, akaratlanul is művészetet, a természeti környezet és a kultúrtáj csodálatos mozaikját teremtve, amely a nemzeti park területén kivételesen sokszínű és izgalmas. Tiszteletben kell tartanunk a parkban élő és dolgozó embereket, és együtt kell létrehoznunk a terület kivételes kultúrtáját.

Címkék:
Hasznos volt ez a cikk?
Nem tetszik 0

Bővebben

Előző: Tippek a nemzeti parkban való viselkedéshez.
Következő: Milyen az időjárás-előrejelzés?