Futó látványosság a Júliai-Alpokban

In September, we have a running spectacle in the Julian Alps. Have you already registered?

Futó látványosság a Júliai-Alpokban

Szeptemberben a Júliai-Alpokban rendezünk futóversenyt. Már regisztrált?

Ne hagyd ki a regisztrációt hazánk legnagyobb nyomvonalas futóeseményére, és élj át egy felejthetetlen futókalandot a Júliai-Alpok ösvényein. Az “I feel Slovenia Julian Alps Trail Run by UTMB” eseményre idén több mint 2500 futót várnak a világ 60 országából.

Az UTMB World Series, a világ első számú terepfutó versenysorozata visszatér Kranjska Gorába és a Júliai-Alpok más helyszíneire. A Julian Alps Trail Run az egyetlen szlovéniai esemény, amely a világ legnagyobb terepfutóversenyeinek elit csoportjába tartozik.

A 36 legnagyobb globális esemény kiválasztott társasága közül úgy érzem, hogy a Slovenia Julian Alps Trail Run by UTMB egyike a 36 ikonikus ösvényfutó eseménynek világszerte. Ez az esemény egyenrangú a világ legnagyobb terepfutó eseményeivel, mint például a franciaországi Ultra-Trail du Mont-Blanc és az amerikai Western States Endurance Run, amelyek több tízezer résztvevőt vonzanak, akiket sorsolási rendszerben választanak ki.

Azzal, hogy a világverseny sorozat része, a Júliai-Alpok és Szlovénia hírneve messzire és széles körben elterjedt. A világ 60 országából máris regisztráltak résztvevők az eseményre, akik az Antarktisz kivételével minden kontinenst képviselnek.

6 táv egy 170 km-es királyi útvonallal a Júliai-Alpok körül

Az esemény útvonalai számos célpontot kötnek össze a Júliai-Alpokban. A Kobaridból induló 170 km-es királyi útvonal a Soča-völgyet, Bledet, Žirovnicát és Kranjska Gorát köti össze. A 170 km-es táv során a futóknak majdnem egy Mount Everest-emelkedést is meg kell küzdeniük (kb. 8000 m szintemelkedés).

A 170 km-es útvonal mellett a futóknak lehetőségük van egy 100 km-es, Radovljicából induló útvonalra, egy 60 km-es, Žirovnicából induló útvonalra, valamint egy 25 km-es, 15 km-es és 10 km-es Kranjska Gora-i körpályára is.

Kifejezetten kezdők számára kialakított útvonalak

A 10 km-es és 15 km-es útvonalak kialakításakor a szervezők a pályafutás világában kezdőkre és a mérsékeltebb kihívásokat kedvelőkre is gondoltak. Ezek az útvonalak könnyebb és kevésbé megerőltető ösvényeket követnek, miközben gyönyörű kilátást nyújtanak a Júliai-Alpokra és a Jasna-tóra.

Azok számára, akik az országúti futó kihívásokhoz, például a félmaratonhoz és a maratonhoz szoktak hozzá, az új, 25 km-es körpálya kiváló kihívás lesz. Technikailag nem megerőltető, és remek átmenetet jelenthet az országúti futásról a nyomvonalas futásra.

A futók a Júliai-Alpok legnagyobb gyöngyszemeit kötik össze futó lépteikkel

Az esemény a Júliai-Alpok néhány legnagyobb gyöngyszemét köti össze. A Soča-völgyön keresztül vezető út során a futók a smaragdzöld Soča folyó mellett futnak, és ellátogatnak a Triglav Nemzeti Park legmélyebb pontjára, a Tolmin-szurdokba is.

Lélegzetelállító kilátás nyílik a legmagasabb szlovén csúcsra, a Triglavra és a Júliai-Alpok más csúcsaira. A futók megcsodálhatják a távolról látható Bohinji tavat is, és lehetőségük nyílik a Bledi-tó közeli megtapasztalására is.

Az útvonal legszebb része kétségtelenül a csodálatos Karavánke gerinc, ahol a legmagasabb pontra – Stol – való feljutás vár rájuk. Minden útvonal végül a fő célállomáson – Kranjska Gora idilli alpesi városában – ér véget.

YouTube player