Kluže erőd

Fortress Kluže

Kluže erőd

A Kluže-erőd egy erőd az északnyugat-szlovéniai Bovec város közelében.

Az eredeti erődítményt 1472-ben építették Bovec közelében, a Cave del Predil és Karintia közötti úton. Eredeti célja valószínűleg Friuli védelme volt a törökök ellen. A 16. században a Velence és a Habsburgok közötti háborúk miatt Bovec osztrák fennhatóság alá került. Egyelőre azonban Cividale és Aquileia egyházi függőségében maradt. A 18. század végén teljes egészében Ausztria közigazgatása alá tartozott, és egészen 1918-ig az is maradt.

YouTube player

Történelem

1796-ban és 1797-ben harcok folytak az erőd körül, amikor Napóleon hadserege a Koritnicagorge-onkeresztül nyomult. Napóleon erői 1797-ben elfoglalták az erődöt úgy, hogy a tüzérséget magasabbra helyezték (ahol a Hermannnow erődáll). Az erődöt ezután lerombolták. A jelenlegi erődöt az osztrákok építették a 19. század végén. Ugyanebben az időben épült a Hermann-erőd, amely a magasabban fekvő területet fedte le. A kettőt egy ösvény és egy alagút köti össze. A Hermann erődöt 1915-ben az olasz tüzérségi bombázás súlyosan megrongálta és használhatatlanná tette.

1903-ban Bovec egy részét tűzvész pusztította el. Ami megmaradt, azt az I. világháborúban feldúlták, amikor az olasz-osztrák front(Isonzói csaták) átvonult a völgyön, mivel a csata északról dél felé haladt.

Kluže fortress