Planica

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.

Planica

Planica egy kis falu északnyugat Szlovéniában, híres síugró műemlékeiről és mint a síugrás bölcsője.

Az első síugrótornát Planicában 1934-ben építették, azóta pedig a sport szerves részévé vált a falu identitásának. Számos síugró rekordot állítottak fel Planicában, és a helyet a világ egyik legfontosabb síugrás helyszínének tekintik.

A planicai síugrólépcső az egyik legnagyobb és legmodernebb síugró pálya a világon. Az Planicában található síugró mű és a falu az évek során sok sikert hozott a szlovén sport számára, emblematikus helyszínként szolgál ahol több síugró rekord is született. A hegyet először 1934-ben építették, azóta többször átépítették és bővítették, beleértve a 2015-ben megépült új hegyet is, ami jelenleg a világ legnagyobb síugró hegye.

A hegynek egyedi profilja van, meredek rajtolással, hosszú sík szakasszal és meredek leszállással. Az ugróhágó egyedi profilja lehetővé teszi a versenyzőknek, hogy nagy távolságokat érjenek el, és több síugró rekord is született itt, beleértve az első 100 méteres ugrást 1936-ban és a jelenlegi világrekordot, amelyet 2017-ben az osztrák Stefan Kraft állított fel 253,5 méterrel.

Az éves síugró eseményei is ismertek itt, többek között a Síugró Világkupa döntői és a Sírepülő Világbajnokság, amelyek évente több ezer nézőt vonzanak a világ minden tájáról. Az atmoszféra ezek alatt az események alatt elektromos és egy olyan célpont, amelyet mindenki látogatni akar, aki szereti a téli sportokat és a síugrás izgalmát.

Tény: Az Erjavčeva koča és Planica távolsága körülbelül 19 kilométer, mintegy 30 perces autóút.
Planica - Ski jump

Planica egy híres völgy Szlovénia északnyugati részén, a festői Júliai-Alpokban. Világszerte a síugrás és a sírepülés egyik legjelentősebb célpontjaként ünneplik, amely világszerte vonzza a sportolókat, a rajongókat és a nézőket. Íme egy áttekintés a Planica kínálatáról:

Síugrás és sírepülés:

 1. Történelem: Planica gazdag síugró múltra tekint vissza, amely a 20. század elejére nyúlik vissza. Az 1930-as években itt rendezték meg az első síugróversenyeket, és ez tette Planicát a téli sportok legendás helyszínévé.
 2. Síelés Flying Hill: Planica egyik fő látványossága a sírepülő domb, amely a világ legnagyobbjai közé tartozik. A pálya számos sírepülő rekord helyszíne volt, ahol a sportolók a pálya kialakítása és a kedvező szélviszonyok miatt figyelemre méltó távolságokat értek el.
 3. Világkupa események: Planica ad otthont különböző nemzetközi síugró és sírepülő versenyeknek, beleértve a FIS síugró Világkupa-versenyeket is. Ezek a versenyek a legjobb sportolók képességeit és tehetségét mutatják be, miközben nagy nézősereget vonzanak.

Infrastruktúra és létesítmények:

 1. Síközpontok: Planica a régió síközpontjainak szélesebb hálózatának része, amely változatos terepet és pályákat kínál minden szintű síelő számára, a kezdőtől a haladóig.
 2. Látogatóközpont: A Planica Nordic Centerben található egy látogatóközpont, ahol a vendégek megismerkedhetnek a síugrás történetével, interaktív kiállításokat tekinthetnek meg, és élvezhetik a környező hegyekre nyíló panorámát.
 3. Képzési lehetőségek: Planica büszkélkedhet a legmodernebb edző létesítményekkel, amelyeket a profi sportolók és a nemzeti csapatok használnak síugrás és sírepülés előkészítésére.

Természeti szépség és szabadtéri tevékenységek:

 1. Festői szépség: A Júliai-Alpok lenyűgöző tájaival körülvett Planica lélegzetelállító kilátást és egész évben szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket kínál.
 2. Túrázás és természetjáró ösvények: A látogatók felfedezhetik Planica festői táját a túra- és természetjáró ösvényeken keresztül, amelyek buja erdőkön, alpesi réteken és hegyvidéki terepen kanyarognak.
 3. Kaland sportok: A síelés és síugrás mellett Planica számos kalandsportot és tevékenységet kínál, beleértve a sífutást, a hótalpas túrázást és a hegyi kerékpározást a melegebb hónapokban.

Kulturális jelentőség:

 1. Síugró örökség: Planica különleges helyet foglal el a síugrás szerelmeseinek szívében világszerte, ikonikus sírepülő sípályájával, amely a sport szellemét és a kiválóságra való törekvést szimbolizálja.
 2. Közösségi elkötelezettség: A helyi közösség aktívan támogatja és részt vesz a síugró eseményeken, hozzájárulva a Planicát meghatározó vibráló légkörhöz és bajtársiassághoz.

Összefoglalva, Planica a síugrás és a téli sportok világszínvonalú célpontja, valamint egy festői és kulturális szempontból jelentős völgy, amely felejthetetlen élményeket kínál a kalandot, a természeti szépséget és a lejtők izgalmát kereső látogatóknak.

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.