Planica

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.

Planica

Planica egy kis falu északnyugat Szlovéniában, híres síugró műemlékeiről és mint a síugrás bölcsője.

Az első síugrótornát Planicában 1934-ben építették, azóta pedig a sport szerves részévé vált a falu identitásának. Számos síugró rekordot állítottak fel Planicában, és a helyet a világ egyik legfontosabb síugrás helyszínének tekintik.

A planicai síugrólépcső az egyik legnagyobb és legmodernebb síugró pálya a világon. Az Planicában található síugró mű és a falu az évek során sok sikert hozott a szlovén sport számára, emblematikus helyszínként szolgál ahol több síugró rekord is született. A hegyet először 1934-ben építették, azóta többször átépítették és bővítették, beleértve a 2015-ben megépült új hegyet is, ami jelenleg a világ legnagyobb síugró hegye.

A hegynek egyedi profilja van, meredek rajtolással, hosszú sík szakasszal és meredek leszállással. Az ugróhágó egyedi profilja lehetővé teszi a versenyzőknek, hogy nagy távolságokat érjenek el, és több síugró rekord is született itt, beleértve az első 100 méteres ugrást 1936-ban és a jelenlegi világrekordot, amelyet 2017-ben az osztrák Stefan Kraft állított fel 253,5 méterrel.

Az éves síugró eseményei is ismertek itt, többek között a Síugró Világkupa döntői és a Sírepülő Világbajnokság, amelyek évente több ezer nézőt vonzanak a világ minden tájáról. Az atmoszféra ezek alatt az események alatt elektromos és egy olyan célpont, amelyet mindenki látogatni akar, aki szereti a téli sportokat és a síugrás izgalmát.

Tény: Az Erjavčeva koča és Planica távolsága körülbelül 19 kilométer, mintegy 30 perces autóút.
Planica - Ski jump