Útmutatók a felelős és biztonságos természetlátogatáshoz.

Hiking in Triglav national park

A felelős és biztonságos természetjárás

Tíz gyakorlati útmutató a felelős és biztonságos természetjáráshoz a Triglav Nemzeti Parkban

A közösségi média posztjai jelentős hatással lehetnek a természetre.

  • Social media posztok a természetvédelemről és felelős természetlátogatásról támogatják a Triglav Nemzeti Park küldetését.
  • Készítsen képeket és videókat az felelős és biztonságos természetlátogatásról.
  • Érdeklődjön, milyen esetekben szükséges engedély a filmes tevékenységhez.

Ismerd fel az erdő gyümölcseit és gombáit, mielőtt leszeded őket. Napi 2 kilogramm a személyenkénti gyűjtési korlát. A válogatás engedélyezett a Triglav Nemzeti Park 3. védelmi övezetében.

Legyen tiszteletteljes a hegyi legelőn legelésző állatokkal. A gazdák keményen dolgoznak az hagyományos hegyi legelőgazdálkodás megőrzéséért. Kerülje az állatok etetését, beleértve a házias állatokat és a vadállatokat is. Tarts távolságot az állatoktól, különösen, ha van kutyád. Állandóan zárja be az ajtókat az akadályzáró kerítésen. Használjuk a jelölt túraösvényeket a hegyi legelőkön.

A kempingezés megengedett hivatalos kempinghelyeken. Sok szervezett kemping található a Triglav Nemzeti Park területén. Az úszás tilos a hegyi tavakban.

Planoljon egy egy- vagy többnapos kirándulást a Triglav Nemzeti Parkba, és vegye figyelembe az időjárást, a forgalmat, a rendelkezésre álló parkolóhelyeket a kiindulópontoknál, az elérhető időt és fizikai képességeit. Mindig tervezünk különböző forgatókönyveket az időjárás változására, az úttesten keletkező forgalmi dugókra vagy a parkolók megtelésére vonatkozóan. Kövesse a forgalmi helyzetet a https://promet.si/en oldalon.

A nyári időjárás a hegyekben nagyon kiszámíthatatlan lehet. A nyári záporok gyakoribbak, akár nyári napokon is. Kövesse a Julian Alps időjárás előrejelzését.

Kövesd a Julis-Alpok időjárás-előrejelzését a https://meteo.arso.gov.si/met/en/weather/fproduct/ oldalon és rendszeresen ellenőrizd az észlelt csapadék radarképét a https://meteo.arso.gov.si/met/en/ oldalon.

Parkolja gépjárművét nyilvános parkolóhelyen és használjon tömegközlekedést. Válassza a Parkolj és Utazz rendszert az ingyenes vagy olcsóbb parkolók használatához a vonat- és buszállomások közelében. Az hivatalos parkolók járatai kapcsolódnak a buszjáratokhoz a Julian-Alpok összes településén.

A térkép a hátizsákban legalább olyan fontos, mint a víz. Válassz túraútvonalat a túratérkép és a Szlovén Alpesi Társaság alkalmazásai, a https://maps.pzs.si vagy a https://outdooractive.com alapján. Érdeklődj a turisztikai információs központoknál az aktuális feltételekről. Többnapos túra esetén foglaljon szállást a hegyi kunyhókban. Ne felejtsd el megfelelő túracipőt hordani.

A biztonságos túrázáshoz elegendő vizet, ételt, ruházatot és téli védelmet vigyél magaddal a hátizsákodban. Vidd magaddal az összes hulladékot vissza a völgybe, ahol a szemetesbe helyezheted.

Válasszon megfelelő és biztonságos ösvényt kutyájával való túrázáshoz. A magas nyári hőmérséklet miatt kezdje a túrát korán reggel és kerülje a kőzúzalékos utakat – a felület hasonlóan felmelegedhet az aszfalthoz. Vigye kutyáját pórázon, hogy megvédje az állatvilágot. Vigyen friss vizet is magával a barátjának – tavakból és állati itatókból való ivás nem javasolt.

Mountains view in Triglav national park